Relatiivipronominit: Joka vai mikä

Ohje pähkinänkuoressa

Relatiivipronomineihin lukeutuvat joka ja mikä, ja niiden paikka löytyy relatiivilauseena tunnetun sivulauseen alkupäästä.

Joka on käytössä silloin, kun edellisessä lauseessa oleva viittauskohde on tarkkajainen, konkreettinen ja täsmennetty. Tässä muutama esimerkki:

Mikä taas on käytössä silloin, kun viitataan abstraktiin asiaan, kuten adjektiivin, pronominin tai pronominimääritteen ilmaisemaan asiaan, tai kokonaiseen lauseeseen. Tässä esimerkkejä:

Joissain paikan ilmauksissa sekä joka että mikä ovat kumpikin mahdollisia, mutta silloinkin joka on tarkkarajainen ja mikä-ilmaus epämääräisempi.

Relatiivipronominilla alkava lause voi myös olla täysin itsenäinen:

Mikä– ja joka-pronominien sukulaisiin lukeutuvat adjektiivit millainen, jollainen sekä sanat, kuten joten ja jolloin:

Joka vai mikä – Ohje kokonaisuudessaan

Joka-pronominia käytetään siis silloin, kun viittauskohde on tarkkaan määritelty. Mikä taas on käytössä silloin, kun viitattava kohde on abstrakti ja rajoiltaan avoin. Joissain tapauksissa kumpikin vaihtoehto kelpaa.

Joka vai mikä: Taulukko

JokaMikä
Paras elokuva, jonka olen katsonutParas elokuva, minkä olen katsonut
Hauskin ihminen, jonka tiedänHauskinta, mitä tiedän
Perheenjäsen, joka on meille tärkeäPihalla ukkostaa, mikä on masentavaa
Hän, joka saapuu (esim. ihminen)Se, mikä ilmestyy (asia)
Oulussa, jossaOulussa, missä

Joka, substantiivi – mikä, lause tai abstrakti asia

Kun viitataan ihmiseen, eläimeen, esineeseen tai paikkaan subsantiivi-ilmauksena, on tavallisesti käytössä joka ja sen eri taivutusmuodot (esim. joita, jonka, jotka, jota):

Relatiivipronominin paikan ottaa mikä siinä vaiheessa, kun viitataan koko edelliseen lauseeseen tai sen sisältämään ajatukseen, abstraktiin asiaan:

Abstraktiuteen lukeutuu myös määränilmaus:

Mikä vai joka: Pronominikantaiset sanat

Mikäli viitataan pronominiin tai pronominikantaiseen sanaan, kuten se, sellainen tai kaikki, on joka– tai mikä-sanan valinnalla mahdollista ilmaista, tapahtuuko viittaus esimerkiksi ihmiseen, konkreettiseen asiaan vai abstraktiin asiaan.

Tässä esimerkkejä:

Jossa vai missä

Kun paikanilmausta kuvastava relatiivipronomini vastaa kysymykseen mistä, missä tai mihin, voi käytössä olla sekä joka että mikä ja niiden eri taivutusmuodot (esim. jonne, jossa, missä ja minne). Tässä esimerkkejä:

Tässä lyhyesti ja ytimekkäästi apuja joka– ja mikä-pronominien käyttöön.

Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen.
Hyväksy!