Enää vai enään?
Pelaatko Sanuli -sanapeliä ja ruudukkoosi mahtuisi sana enää? Onko kyseinen muoto oikein vai pitäisikö sen sittenkin olla enään? Tällä sivulla opetamme sinulle, onko enää vai enään oikea muoto kyseisestä sanasta.
Enää vai enään? – ohje kokonaisuudessaan
Kirjoittaako enää vai enään? Oikea vastaus tähän kysymykseen on enää.
Tähän kielioppiasiaan ei löydy sen syvällisempiä perusteluja. Enään on yksinkertaisesti täysin virheellinen muoto, eikä se ole oikeaa suomen kieltä. Jos siis haluat kirjoittaa kieliopillisesti oikeanlaista suomea, valitse aina enää.
Enää vai enään & esimerkkilauseita
Tässä pitkä lista tyypillisiä esimerkkilauseita, joissa enää on voitu kirjoittaa virheellisesti muotoon enään:
- “En halua odottaa enään.” (väärin) → “En halua odottaa enää.” (oikein)
- “Emme me sinne enään.” (väärin) → “Emme mene sinne enää.” (oikein)
- “En aio kysyä häneltä enään mitään.” (väärin) → “En aio kysyä häneltä enää mitään.” (oikein)
- “Tämä ei ole minulle enään niin tärkeää.” (väärin) → “Tämä ei ole minulle enää niin tärkeää.” (oikein)
- “Kukaan ei soita minulle enään.” (väärin) → “Kukaan ei soita minulle enää.” (oikein)
- “En usko siihen enään.” (väärin) → “En usko siihen enää.” (oikein)
- “Enään ei ole aikaa odottaa.” (väärin) → “Enää ei ole aikaa odottaa.” (oikein)
- “En pysty jatkamaan enään.” (väärin) → “En pysty jatkamaan enää.” (oikein)
- “Miksi tästä enään puhutaan?” (väärin) → “Miksi tästä enää puhutaan?” (oikein)
- “En halua nähdä sinua enään ikinä!” (väärin) → “En halua nähdä sinua enää ikinä!” (oikein)
- “Onko siitä enään hyötyä?” (väärin) → “Onko siitä enää hyötyä? (oikein)
- “Oletko varma, ettet tarvitse enään mitään?” (väärin) → “Oletko varma, ettet tarvitse enää mitään?” (oikein)
- “Kenenkään ei tarvitse tulla tänne enään.” (väärin) → “Kenenkään ei tarvitse tulla tänne enää.” (oikein)
Enää vai enään – miksi oikeinkirjoituksen kanssa tehdään virheitä?
Näiden kahden sanan kanssa ei aina mennä pieleen huolimattomuuden takia, vaan taustalla voi olla muitakin syitä. Tässä muutamia niistä:
- Suomen kielen äänteelliset ominaisuudet – Suomen kielessä vokaaleilla on iso vaikutus sanojen merkityksiin, mutta puheessa sitä ei aina kuule selvästi. Esimerkiksi enää päättyy lyhyeen ä-vokaaliin, mutta se voi kuulostaa etenkin nopeasti puhuttaessa samalta kuin “-ään”.
- Suomen kielen rakenteelliset piirteet – Suomen kielestä löytyy paljon sanoja, jotka päättyvät pitkään vokaaliin ja konsonanttiin (-än / -ään, esim. tänään ja mennään). Tästä voi syntyä virheellinen assosaatio, että myös enää tulisi kirjoittaa enään.
- Pienestä pitäen väärin opittu muoto – Jollekin on voitu jo pienestä pitäen opettaa, että enään on oikea kirjoitusmuoto. Tällöin kyseinen henkilö saattaa myöhemmin toistaa kyseisen virheen ihan vahingossa, koska hän on alitajuisesti tottunut siihen. Tällaisessa tilanteessa pitää tehdä paljon tietoista ponnistelua, jotta enää vai enään menee jatkossa oikein.
- Automaattinen korjaus – Älypuhelimista ja tietokoneista löytyy nykypäivänä automaattinen korjaustoiminto tekstin oikeinkirjoitukselle. Toisinaan ne voivat tehdä virheitä ja jättää esimerkiksi virheellisen enään-muodon korjaamatta ja huomioimatta. Tällöin vaikkapa näppäilyvirhe ei tule korjatuksi ja viesti lähtee väärässä muodossa eteenpäin.
- Sosiaalinen media & pikaviestit – Esimerkiksi WhatsApp- ja Snapchat-viesteissä ja muissa nopeatempoisissa keskusteluissa kiinnitetään vähemmän huomiota oikeinkirjoitukseen. Näissä jutustelutuokioissa vauhti on kaiken a ja o, ja siksi virheellinen muoto enään voi levitä ja muuttua hyväksytyksi sanamuodoksi eri viestintäympäristöissä.
- Murteiden vaikutus – Suomessa puhutaan monia erilaisia murteita, jotka eroavat toisistaan niin sanojen, äänteiden kuin päätteidenkin käytön osalta. Joillakin alueilla enää voidaan ääntää niin, että se kuulostaa pidemmältä, jolloin kirjoittaja valitsee sanan enään. Esimerkiksi Oulussa kyseinen sana taas sanotaan “ennää”, joten vääriä vastauksia löytyy paljon enemmän kuin kaksi kappaletta.
Enää vai enään? – näin vältät kirjoitusvirheet
Tässä muutamia vinkkejä, joilla vältät kirjoitusvirheet tämän sanaparin kohdalla:
- Harjoittele oikeinkirjoitusta: Toisinaan virheet voivat johtua siitä, ettei oikeinkirjoitus ole kunnossa vähäisestä harjottelusta johtuen. Kehitä siis kielitaitoasi lukemalla suomenkielisiä tekstejä ja kiinnittämällä huomiota itse kirjoitusasuun.
- Tarkista tekstisi: Oikoluvun tekeminen kirjoittamisen päätteeksi voi tuntua työläältä. Todellisuudessa se vie kuitenkin vain muutaman minuutin ja tulevaisuutta ajatellen siitä on iso apu niin virheiden välttämisessä kuin kirjoitustaidon kehittämisessä.
- Pidä oikea muoto mielessäsi: Kolmantena ja viimeisenä vinkkinä annamme yksinkertaisimman. Opettele vain oikea muoto ulkoa, äläkä hämmenny siitä, että suomen kielessä on sanoja, kuten mennään tai päästään. Näin sinun ei tarvitse enää pohtia, valitakko enää vai enään.
Muita sanoja, jotka suomalaisilla menee usein pieleen
Enää ei suinkaan ole ainoa sana, joka Suomessa kirjoitetaan usein väärin. Alla on muutamia muita sanoja, jotka menevät myös monesti pieleen:
- Viellä → vielä
- Sydämmen → sydämen
- Jauhenliha → jauheliha
- Kuullostaa → kuulostaa
- Naivi → naiivi
- Forumi → foorumi
- Agressiivinen → aggressiivinen
- Alunperin → alun perin
- Albino → albiino
- Kolleega → kollega
Ärsyttävimmät kielioppivirheet Suomessa
Tässä suomen kielen kielioppiasioita, jotka monilla härmäläisillä menee kerta toisensa jälkeen pieleen (ja josta muut usein ärsyyntyvät):
- J-kirjaimen jättäminen pois (esim. tekiä / urheilia / lukia yms. → tekijä / urheilija / lukija)
- X-kirjaimen käyttö ks:n sijaan (esim. mixi → miksi)
- M-kirjaimen vääränlainen käyttö (esim. kumpa / niimpä / ompa → kunpa / niinpä / onpa
- Kaikenlaiset yhdyssanavirheet (esim. nimen omaan → nimenomaan)
- Kuka vai ketä (ongelmana Turun murre)
Tässä kaikki tästä aiheesta. Toivomme, että et nää tämän luettuasi pohdi, pitääkö sinun kirjoittaa enää vai enään.