Ristiseiska

Yksi perinteisistä korttipeleistä Suomessa on ehdottomasti ristiseiska ja tuttavallisesti siitä käytetään lyhyempää nimeä eli kavereiden kesken vain seiska. Sen suosio perustuu siihen, että säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, joten se sopii koko perheelle isovanhemmista lapsiin. Pelin idea on hyvin yksinkertainen eli kortteja pelataan vuorotellen pöytään ja pelaaja, jolta kortit loppuvat ensimmäisenä, on luonnollisesti voittaja. Pelaamisessa ei kovin paljon tarvitse osaamista, mutta tuurilla on toisinaan iso merkitys pärjäämisen suhteen.

ristiseiska

Ristiseiska lyhyesti

Ristiseiskan pelaaminen on helppoa ja sen tärkeimmät ominaisuudet ovat:

Ristiseiskan eteneminen

Kun kortit on jaettu osallistujille, pelin aloittaa se pelaaja, jonka kädessä on ristiseiska. Hän asettaa kortin pöytään ja ensimmäinen pelikierros pelataan niin, että pyritään saamaan seiskat pöytään. 

Jos pöydässä on jo maan seiska, voi siihen lisätä saman maan kuutosen ja kun se on lisätty, voi pöytää lisätä myös saman maan kahdeksikon.

Peli jatkuu siten, että kahdeksikon päälle kerätään pinoon sen maan kortit numerojärjestyksessä isompaan. Vastaavasti kuutosen päälle jatketaan korttien keräämistä saman maan kortteja pienempiin.

Tärkeintä on, että kunkin maan kortit ovat numerojärjestyksessä sekä omissa pinoissaan. Ässällä ja kuninkaalla on omat roolinsa.

Ässän ja kuninkaan rooli pelissä

Pelissä on ässällä ja kuninkaalla omat roolinsa, joten niiden kanssa on oltava tarkkana, että sääntöjä seurataan oikein.

Ässä sulkee sen pinon, jonka on aloittanut kuutonen. Kuninkaalla puolestaan suljetaan kahdeksikolla aloitettu pino. Kun pelaaja sulkee pinon, hän saa pelata vielä toisenkin kortin. Lisäksi usein on tapana, että valmis pino käännetään nurin päin. Se on valmis eikä sitä tarvitse enää seurata.

Kortin pyytäminen

Jos pelaajalla ei ole sopivaa kortti, hän saa rangaistuksen ja se tarkoittaa sitä, että hän pyytää kortin edelliseltä pelaajalta.

Tapoja on kaksi:

Ristiseiska säännöt

Pelin säännöt vaihtelevat sen mukaan, millä säännöillä peliä pelataan. Muunnoksia on jonkin verran ja siksi pelin alussa on aina kerrattava ne, että jokainen pelaaja tietää, millä ristiseiska säännöillä on tarkoitus pelata.

Ristiseiskan säännöt

Ristiseiska ja pantti

Pelissä voi olla sellainen sääntö, että pelissä käytetään panttia siinä tilanteessa, jos pelaajalla ei ole laittaa mitään korttia pöytään. Pantti on jokin pieni esine, jonka pelaaja saa. 

Se pelaaja, jolle ristiseiskan pantti pelin lopussa jää, on automaattisesti häviäjä. Se voi olla myös pelistä ensimmäisenä korttinsa pelannut pelaaja. Pantti siis määrää pelin häviäjän.

Ässän vaihtoehtoinen tapa

Joissakin ristiseiska versioissa pelaajalla on vaihtoehtoinen tapa pelata ässä. Sillä voi sulkea pinon joko kakkosen päätä tai kuninkaan. Ensimmäinen pelaaja ratkaisee, kuinka pelissä edetään muiden ässien suhteen.

Jos ensimmäinen pelaaja sulkee pinon kuninkaalta, kaikilla muillakin ässillä täytyy sulkeminen tehdä samalla tavoin. Niissä tilanteissa pienen pinon sulkee kakkonen.

Kahdeksikot ensin

Yleensä ristiseiska etenee niin, että seiskojen jälkeen asetetaan pöytään kuutoset. Toinen tapa on tehdä se niin, että seiskojen jälkeen pöytään laitetaankin kahdeksikot. Tähän sääntöön on usein liitetty myös se, että ässä sulkee isompien korttien pinon.

Pisteiden laskeminen

Pisteiden laskeminen on mukana siinä versiossa, jossa peli päättyy, kun ensimmäinen pelaaja saa kortit pelattua. Ristiseiska säännöt vaihtelevat ja pisteet voidaan laskea kahdella eri tavalla:

Ristiseiskan yhteenveto

Peli on loppujen lopuksi yhtä yksinkertainen kuin Sanuli. Pelin jännityksen ratkaisee se, millä sääntöversiolla sitä pelataan. Ristiseiska kaikessa yksinkertaisuudessaan sopii kaikenikäisille pelaajille kunhan osaa numerot.

Usein kysytyt kysymykset

Onko ristiseiska helppo peli?

Kyllä on. Siitä on tosin useita eri versioita säännöistä, mutta perussäännöt ovat hyvin yksinkertaiset.

Kuinka monta pelaaja voi pelissä olla samaan aikaan?

Pelaajia suositellaan olevan pelissä 2-8, jolloin yksi korttipakka riittää vielä varsin hyvin. Lisää jännitystä peliin tulee, jos pelaajia on enemmän sekä pakkoja kaksi.

Mikä on pelin tärkein kortti?

Se on aloituksessa ristiseiska sekä pinojen lopetuksessa ässä tai kuningas.

Voiko sääntöjä soveltaa oman maun mukaan?

Kyllä voi. Kunhan perusperiaate seuraa ristiseiskan sääntöjä.

Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen.
Hyväksy!