C alkavia sanoja

C alkavia sanoja

Etkö millään meinaa keksiä c alkavia sanoja Sanuli -peliin? Tämä on täysin ymmärrettävää, koska C-kirjain ei ole sieltä aakkosten helpoimmasta päästä.

Hätä ei onneksi ole tämän näköinen, koska tällä sivulla listaamme sinulle selkeästi kategorioittain C kirjaimella alkavia sanoja suomeksi. Jatka siis lukemista ja sivistä itseäsi lisää tähän aakkosten kolmanteen kirjaimeen liittyen!

C-kirjaimesta lyhyesti

C on sekä suomen kielen että latinalaisten aakkosten kolmas kirjain. Sen erikoisuus ei niinkään ole kirjoitusasussa vaan äännearvossa. Läntisessä Euroopassa C lausutaan yleensä [k], kun taas Itä-Euroopassa voi olla esimerkiksi [ts] ja kyrillisessä kirjaimistossa [s].

Kirjain C on peräisin kreikan kirjaimesta gamma (Γ), jonka kirjoitusasu oli ihan alkuvaiheessa paljon pyöreämpi. Ennen nykysuomen aikakautta kyseisen kirjain oli tuttu näky myös suomen kirjakielessä. Se saattoi toimia esimerkiksi h-äänteenä (tacto → tahtoo) sekä takavokaalin edellä (olcon → olkoon).

Nykypäivänä C-kirjainta käytetään vain pääasiassa vierasperäisissä erisnimissä sekä sitaattilainoissa.

C:n historia lyhyesti

Kuten äsken totesimme, C on peräisin gammasta. Kreikasta kyseinen kirjain meni eteenpäin etruskeille, jotka käyttivät sitä pääasiassa K:n kirjoittamiseen. Syynä tähän oli se, ettei etruskin kielestä heidän mielestään löytynyt soinnillisia klusiileja.

Myöhemmässä vaiheessa kirjoitusjärjestelmää yksinkertaistettiin. Etruskin pohjoisosissa K pysyi K:na, mutta eteläisillä alueilla siitä tuli C. Latinaan K:n tilalle tuli myös C, ja latina on itse asiassa toiminut mallina monille muille kielille, missä ainakin osan ajasta on voitu käyttää Q:ta U-kirjaimen edellä K:na. Yksi näistä on Mikael Agricolan aikainen suomen kieli.

Alkuaikoina roomalaiset käyttivät C-kirjainta sekä K- että G-kirjaimina. Esimerkiksi Gaius-nimi kirjoitettiin CAIVS, mikä aiheuttaa epäselvyyksiä vielä tänäkin päivänä.

C-kirjain ja sen monenlaiset merkitykset

Pieni c tarkoittaaa esimerkiksi kaikkia näitä asioita:

Iso C voi puolestaan tarkoittaa kaikkea tätä:

Näiden lisäksi tämän kirjaimen ympäriltä löytyy vielä muutamia erikoisuuksia, jotka näet alta.

Kun puhutaan C:n merkityksestä, on sinun tärkeä muistaa sen oikeinkirjoitus. Näin kaikki asianosaiset ovat samalla viivalla sen suhteen, mistä puhutaan.

C alkavia sanoja suomeksi kategorioittain

Alta voit lukaista läpi C:llä alkavia sanoja eri kategorioiden mukaan.

C alkavia sanoja: Ruoka & juoma

C alkavia sanoja suomeksi: Tekniikka & media

C:llä alkavia sanoja: Elämäntapa & kulttuuri

C kirjaimella alkavia sanoja: Eläimet

C alkavia sanoja: Taide & musiikki

Muut C-sanat

Loppuun ei C kirjaimella alkavia sanoja vaan sanoja, joissa C-kirjain on mukana

Tässä vielä muutama hassu sana, joissa C on mukana jossain muualla kuin alussa:

Toivottavasti näistä sanalistauksista oli sinulle apua, pelasitpa sitten Sanulia tai etsit muuten vain c alkavia sanoja.

Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen.
Hyväksy!